ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ Κ.Ε.Δ.Ε ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Τον προσυνεδριακό διάλογο που διοργάνωσε στην Ξάνθη η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με βασικό θέμα τα οικονομικά των ΟΤΑ παρακολούθησε ο επικεφαλής μας και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ.Κυριλλίδης ,συνεχίζοντας έτσι μια σειρά από παρακολουθήσεις συνεδρίων της ΚΕΔΕ ανά την Ελλάδα και δείχνοντας εμπράκτως το ενδιαφέρον του για τα θέματα της αυτοδιοίκησης γενικότερα.
Οι ομιλιτές επικεντρώθηκαν σε σειρά θεμάτων που αφορούν τους δήμους τους δείχνοντας έτσι την πληθώρα των θεμάτων που ανακύπτουν κατά την ενάσκηση της διοίκησης ενός δήμου !
Επικεντρώθηκαν στις τεράστιες περικοπές πόρων που έχει υποστεί η αυτοδιοίκηση ( 65%) ενώ οι ίδιοι είναι αυτοί που ουσιαστικά προσφέρουν πλεόνασμα (863 εκατ) .Στο σύνολο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων περιορίστηκαν κατά 70% ενώ έχουν δείξει αποτελεσματικότητα και προσαρμοστικότητα στους διαχειριστικούς κανόνες .
Παρά ταύτα η ασφυκτική χρηματοδοτική πολιτική που προκύπτει από τον προυπολογισμό συνεχίζεται.
Μεγάλο θέμα έγινε με την μη απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων αφού οι δόσεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου δεν έχουν καταβληθεί συν την ΣΑΤΑ ,ενώ τονίστηκε ότι το τυχόν πρόβλημα ρευστότητας δεν θα πρέπει να καλυφθεί πάλι εις βάρος των ΟΤΑ !
Τέθηκαν ζητήματα λαθρομετανάστευσης και κέντρων κράτησης ,απόδοσης πόρων από την ΔΕΗ και τους κοινοφελείς οργανισμούς , ανομοιογένειας των δήμων εδαφικά πληθυσμιακά κ.α και ανάλογης αντιμετώπισης τους ,του νέου ΕΣΠΑ και της ενδεχόμενης αυστηροποίησης των προυποθέσεων διαχειριστικής επάρκειας που θ αφήσει πολλούς δήμους απ΄έξω ,του Καλλικράτη και τυχών αλλαγών του , αποζημίωσης των συμβούλων για τις παραστάσεις στα δημοτικά συμβούλια ,απόδοσης κτηρίων και ακινήτων της ΚΕΔ στους Δήμους ώστε να μην ρημάζουν ,αδεσπότων ,οδικών δικτύων ,ορεινών και παραθαλάσσιων δήμων κ.α .
Συμπερασματικά ακούστηκαν πολύ χρήσιμες απόψεις ενώ η αυτοδιοίκηση φάνηκε ετοιμοπόλεμη ώστε να προασπίσει ότι νομοθετικά και θεσμικά της ανήκει !