Οι «καλές πρακτικές δήμων» σε ημερίδα στο δήμο Πυλαίας Χορτιάτη
Ημερίδα με θέμα : «Καλές πρακτικές δήμων» πραγματοποιήθηκε στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, στο Κέντρο Πολιτισμού «Λίτσα Φωκίδη», με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας και την παρουσίαση καινοτόμων εφαρμογών, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες δήμων της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης.
Την ημερίδα διοργάνωσε η Οpen Technology Service A.E. σε συνεργασία με τους δήμους, που εφαρμόζουν τις «καλές πρακτικές».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, το σύστημα «SynΤHESSI» του δήμου Θεσσαλονίκης, από τον αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, η εφαρμογή Αναλυτικής Λογιστικής του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη , το σύστημα διαχείρισης αποθηκών του δήμου Καλαμαριάς και πολλές άλλες χρήσιμες εφαρμογές που διευκολύνουν την αυτοδιοίκηση και τις υπηρεσίες της και την πρόσβαση του πολίτη σε αυτές.
Εκ μέρους του δήμου Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος των ΚΑΠΗ και δημοτικός σύμβουλος Λάζαρος Ζαχαριάδης παρουσίασε επίσης την εφαρμογή της OTS, η οποία ανέπτυξε το πληροφοριακό σύστημα Διαχείρισης των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, με σκοπό, τη βελτίωση της λειτουργίας και της οργάνωσής τους, που ξεκίνησε να λειτουργεί ήδη στα ΚΑΠΗ του δήμου Θεσσαλονίκης.
Από το δήμο Συκεών-Νεάπολης παρουσίασε εφαρμογή για το σύστημα τέλους ακίνητης περιουσίας, που δημιουργήθηκε μετά την ανάγκη που προέκυψε με τη θέσπιση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ή αλλιώς ΕΕΤΗΔΕ). Το σύστημα βρίσκει τα λάθη, τις διπλές εγγραφές διευθύνσεων και τις ασάφειες και βοηθά στην αποκατάσταση τους, όπου υπάρχουν, καθώς όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση «μόνο μέσα στο έτος 2012 πραγματοποιήθηκαν περίπου 7.800 αλλαγές σε στοιχεία ακινήτων του δήμου, που αφορούσαν σε εμβαδόν και σε τιμή ζώνης».
Από το δήμο Θέρμης παρουσιάστηκε η εφαρμογή του συστήματος Active Direktory και της εφαρμογής αναζήτησης στοιχείων οφειλετών από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Τέλος, από το δήμο Αθηναίων παρουσιάστηκε το σύστημα «συνΑθηνά» μια ηλεκτρονική πληθοποριστική (crowdsourcing) πλατφόρμα, με τοποθέτηση όλων των συμβάντων σε χάρτη με τόπο, χρόνο, είδος και με τη φιλοσοφία ότι «ο δήμος παύει να αναζητεί εθελοντές για δικές του δουλειές , αλλά ακούει και στηρίζει δραστήριες ομάδες πολιτών», που ήδη ενεργοποιούνται σε διάφορους τομείς και πρωτοβουλίες.
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καιτετζίδης τόνισε ότι «η αναβάθμιση της πρόσβασης του πολίτη στις υπηρεσίες των δήμων είναι επιτακτική» και ότι . «στην καθημερινή δημοτική πρακτική υπάρχουν πάντοτε ευκαιρίες και νέα γνώση».
«Αυτό που αναζητείται λοιπόν είναι η πρακτική διάσταση της καθημερινότητας. Πόσο αποφασισμένοι είμαστε δηλαδή να λειτουργήσουμε πρακτικά. Αυτό που μόνιμα λείπει από την Ελλάδα. Να δούμε όλοι μαζί τι λειτουργεί καλά. Ποιο μέτρο και ποια πρακτική είναι δοκιμασμένα σε πραγματικές συνθήκες και αποδίδουν