Ρακιντζής: Με εμποδίζουν στους ελέγχους και παρέχουν ασυλία σε επωνύμους – «Καρφιά» για ΥΔΜΗΔ
Την παροχή ασυλίας σε επώνυμους κατήγγειλε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής ενημερώνοντας την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ έριξε τα «καρφιά» του στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι έχει ζητήσει προσωπικό (επιθεωρητές) αλλά δεν του έχει δοθεί: «Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημά μου για περισσότερους επιθεωρητές», είπε χαρακτηριστικά.
Ο γενικός επιθεωρητής έκανε λόγο για τα εμπόδια που τίθενται στο έργο του όσον αφορά τον έλεγχο επωνύμων. Δεν έδωσε όμως περισσότερα στοιχεία και διευκρινήσεις και παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη.
Όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδωρος Δρίτσας έκανε λόγο για «μεθοδευμένη παραγραφή αδικημάτων για επωνύμους» ο κ. Ρακιντζης απάντησε χαρακτηριστικά: «Πρόσφατα βγήκε νόμος που λέει ότι δεν ευθύνονται οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Υποκρύπτεται αμνηστία, αλλά δεν είμαι αρμόδιος εγώ να το κρίνω. Υπάρχει τάση για εμπόδια, γραφειοκρατικά, κλπ. Έχετε δει επώνυμο να δικάζεται εύκολα; Βγαίνουν απαλλακτικά βουλεύματα…».
Εκφράζοντας δε το παράπονό του, όπως είπε, δήλωσε ότι στην προσπάθεια του κατά των επωνύμων βρίσκει «ένα τείχος». «Δε μπορώ να κάνω έφεση στο βούλευμα. Δεν ελέγχω το ποινικό. Στην προσπάθεια που κάνω κατά των επωνύμων βρίσκω εμπόδια . Δεν μπορώ όμως να κατονομάσω υποθέσεις».
Δεν έχουν…χρόνο να ελέγξουν τις ΜΚΟ
Αποκαλυπτικός ήταν εξάλλου σε ότι αφορά τον έλεγχο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αλλά και τη διαφθορά στο δημόσιο. Για τις πρώτες είπε ότι έχει υποβάλει σχετικά ερωτήματα στο αρμόδιο υπουργείο και στις ΔΟΥ, αλλά υπήρξαν διαμαρτυρίες ότι δεν υπάρχει χρόνος και τελικά δεν έγινε έλεγχος. Σε ότι αφορά το δημόσιο υπενθύμισε ότι η ίδια η Βουλή με νόμους της κηρύσσει νόμιμες παράνομες δαπάνες. Έφερε ως παράδειγμα άτυπες δαπάνες των ΟΤΑ που θεωρήθηκαν παράνομες, αλλά μετά από νομοθετικές ρυθμίσεις κρίθηκαν νόμιμες, αλλά και έτερη νομοθετική ρύθμιση που βγάζει «λάδι» τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Αναγνώρισε βέβαια ότι η «έξοδος» των επίορκων υπαλλήλων από το Δημόσιο έχει επιταχυνθεί, ενώ το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης προσφέρει σημαντικό έργο, καθώς έως τώρα η υφιστάμενη δομή (εσωτερικός έλεγχος) ήταν «μια υπηρεσία ψυγείου».